Procesul constitutiv al înființării unei firme de organizare a evenimentelor. Acte și pași necesari.

Împărtășește pe Social Media!FacebookTwitterGoogle+PinterestCa în orice altă afacere, înainte să începi să-ți deschizi o firmă de organizare a evenimentelor vei avea câteva întrebări la care trebuie să găsești răspuns: De ce acte am nevoie pentru a-mi desfășura legal activitatea? Care sunt pașii pentru a-mi înființa firma? Însă, până să te lămurești cu privire la aceste […]

Împărtășește pe Social Media!

Ca în orice altă afacere, înainte să începi să-ți deschizi o firmă de organizare a evenimentelor vei avea câteva întrebări la care trebuie să găsești răspuns:

 1. De ce acte am nevoie pentru a-mi desfășura legal activitatea?
 2. Care sunt pașii pentru a-mi înființa firma?

Însă, până să te lămurești cu privire la aceste două întrebări, trebuie să ai foarte bine pus la punct planul de afaceri. O astfel de activitate este foarte complexă și necesită planificarea avansată a mai multor pași. Pentru a vedea un exemplu concret de plan de afaceri pentru o firmă de organizare evenimente, urmărește blogul nostru în zilele ce urmează. Te așteaptă o surpriză în acest sens.

Acum, să revenim la întrebările inițiale.

De ce acte am nevoie pentru a-mi desfășura activitatea legal?

De ce te-ar interesa în primul rând cadrul legal în momentul în care dorești să-ți înființezi o astfel de firmă? Răspunsul îl vei găsi în acest articol.

Activitatea de organizare a evenimentelor se poate derula sub caracterul unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.) în temeiul Legii Nr. 31/1990.

Conform specialiștilor, pentru desfășurarea legală a activității nu este nevoie de obținerea unor avize specifice sau a unor autorizații prealabile. Singurele acte de care avem nevoie pentru a ne înregistra ca organizator de evenimente legal sunt:

 1. Actul constitutiv al firmei, semnat de către asociați, autentificat de către notar sau atestat de un avocat;
 2. Rezervarea numelui societății – se eliberează de către registrul comerțului;
 3.  Actele de identitate ale fiecărui asociat în parte;
 4. Documentele care atestă dreptul de folosință asupra spațiului de destinație a sediului social (contract de comodat, de închirieri sau de vânzare cumpărare) – un exemplu de contract de comodat găsiți aici.
 5. Acordul vecinilor și asociației de proprietari în cazul stabilirii sediului într-o scară de bloc, dacă este cazul;
 6. Declarațiile pe proprie răspundere ale asociaților și administratorilor, autentificate de notar sau atestate de avocat;
 7. Specimenul de semnătură al administratorului firmei eliberat de notar;
 8. Dovada depunerii capitalului social (minim 200 RON pentru un S.R.L.);
 9. Declarațiile de drept de deținere și exercitare a calității de asociat, ale fiecărui asociat în parte, atestate de avocat sau autentificate de notar;
 10. Dovezile privind plata taxelor legale.

*sursă info: avocat-firme.info, iuliablaja.ro, onrc.ro.  

 

Pașii necesari înființării firmei de organizare evenimente

După ce s-au obținut toate actele, se completează conform cererilor specifice din fiecare document (se recomandă asistența unei firme de profil juridic sau a unui specialist) și se depun la oficiile autorităților competente.

Din punct de vedere legal aceasta este activitatea ce trebuie efectuată pentru înființarea unei firme. Această etapă poate fi foarte ușor evitată prin angajarea unor profesioniști în înființare societăți. Puteți scuti o mulțime de eforturi și de stres pentru o sumă modică de 100 – 200 euro.

Iar dumneavoastră vă puteți ocupa de ceea ce contează cu adevărat pentru o afacere nou deschisă:

 1. obținerea clienților – prin participarea activă la evenimente de profil, conferințe de presă sau prin înregistrarea pe platforme de specialitate și prin diverse alte activități de promovare (flyere, promovare online, campanii Radio și TV).
 2. încheierea parteneriatelor cu furnizorii de servicii din domeniu. Acest lucru este indicat să se realizeze chiar înainte de înființarea propriu zisă a firmei (cel puțin la nivel conversațional). Este bine să știți că puteți începe activitatea din prima, în momentul în care firma va lua naștere.
 3. căutarea colaboratorilor pe segmentele de catering, evenimente speciale, animatori, planneri etc. Pentru a evita neînțelegerile și situațiile de risc este bine ca aceste colaborări să fie încheiate doar sub formă contractuală, după ce firma funcționează în regim legal.
 4. profesionalizarea și câștigarea experienței prin adeziunea la grupuri de profil și prin participarea la cursuri și conferințe de profil.

 

Aceștia sunt pași mult mai complecși și mai îndelungați decât cei de natură legală și ar trebui să vă preocupe cu adevărat. Desigur, în lipsa pașilor legali nu ar putea exista nici aceștia, deoarece firma nu ar exista pe piață. Însă este bine să acordați atenție din timp și acestor lucruri.

Așadar, o firmă de organizare evenimente nu este o afacere ce se poate deschide peste noapte. Aveți nevoie de extrem de multe relații cu oamenii, prestatorii de servicii și autoritățile pentru a putea funcționa perfect.

 

BONUS:

Codul CAEN în cadrul căruia vă puteți înregistra activitatea de organizator de evenimente este 8230. 

Acesta corespunde activității de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor. Însă la fel de bine se poate utiliza și codul 9329 – care corespunde activităților recreative (organizare nunți, botezuri, petreceri etc).

 

Împărtășește pe Social Media!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *